TÉRKŐ kínálatunk Nyíregyházán
ÁRAINK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK! AKCIÓINK A KÉSZLET EREJÉIG ÉRVÉNYESEK! AZ ÁRVÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJUK!
Belépés

Szigeteljen, hogy kevesebbet fizessen!

Szigetelő anyagok

Expandált polisztirol: általában fehér színű. Csak vízmentes helyre építsük be, talajba, lábazatra nem alkalmas. Ezekre a falszerkezetekre ajánlott: tégla, vasbeton, kő. Van belőle grafitos is, aminek hőellenállása kb. 20%-kal magasabb.
Extrudált polisztirol: vízzel érintkező helyre építsük be. Piaci ára az expandált polisztirolénál 2-3-szor magasabb, cserébe vízálló, és hőellenállása 20%-kal magasabb. Általában színes termék (kék, sárga, rózsaszín). Ezekre a tartószerkezetekre ajánlott az elhelyezése: tégla, vasbeton, kő.
Kőzetgyapot: tetőtér beépítéseknél a szarufák közötti kitöltésként használjuk, puha anyaga miatt. Létezik belőle felkeményített, lépésálló kivitel is a homlokzatra. Ezekre a falszerkezetekre ajánlott a kőzetgyapot elhelyezése: tégla, vasbeton, kő, fa, vályog. Természetes anyagból készül, tűzálló. Hőellenállása a polisztiroléval megközelítőleg azonos.

Milyen falazathoz milyen szigetelést válasszunk?

Egy rosszul megválasztott párosítás (például vályog + polisztirol) azt eredményezi, hogy a hőszigetelésbe a helyiség felől gyorsabban jut be a pára, mint ahogy onnan a külső oldalon eltávozik, így a szigetelés „beizzad”, átnedvesedik. Az átnedvesedett szigetelés hőellenállása a töredékére zuhan, valamint a tartószerkezet is visszanedvesedik, bedohosodik. Az alábbi lista a helyes anyagválasztást tartalmazza:
- Tégla falazaton ezek építhetők be (az összes típus esetében: tömör tégla, B30, Porotherm, Leier): expandált polisztirol, extrudált polisztirol, lépésálló kőzetgyapot. Bármelyiket választhatjuk.
- Beton és pórusbeton (Ytong) falazaton ezek építhetők be: expandált polisztirol, extrudált polisztirol, lépésálló kőzetgyapot.
- Vályog falazaton: csak a lépésálló kőzetgyapot építhető be.
- Fa falazaton: csak a lépésálló kőzetgyapot építhető be.

A korszerű hőszigetelési vastagságok, U értékek

Az U érték a fajlagos hőátbocsátási tényező, mértékegysége W/m²K [Watt per négyzetméter Kelvin]. Alapvető energetikai mérőszámról van szó, amely a szerkezetet jellemzi az egy négyzetméter felületen át távozó hővesztesége alapján. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. Minél vastagabb a szigetelés, annál kisebb lesz az energiafogyasztás, de cserébe magasabb a beruházási költség. Azt kell mérlegelnünk, hogy most szeretnénk több pénzt belefektetni az ingatlanba, és hosszú távon alacsony rezsiköltséget biztosítani, vagy inkább olcsón elintéznénk a beruházást, és cserébe vállaljuk a magasabb rezsiköltségeket.

Az U értékekre vonatkozóan az Európai Unió kidolgozott egy részletes követelményrendszert, amelynek a célja, hogy iránymutatást adjon a költség/megtakarítás viszonylatban. Megadja a legoptimálisabb energiahatékonysági szintet, a bekerülési költség és elért energiahatékonyság vonatkozásában. Az alábbi táblázat tartalmazza, hogy ennek eléréséhez milyen vastag hőszigetelés szükséges. Referenciaként a passzívház előírás értékeit is feltüntettük, ennél a vastagságnál a falon keresztüli hőveszteség gyakorlatilag elenyésző

az eredeti teherhordó fal eredeti U érték [W/m²K] a költségoptimalizált követelmény U=0,24 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság a passzívház követelmény U=0,15 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság
B-30 tégla 1,46 15 cm 25 cm
25 cm tömör kisméretű tégla 1,86 17 cm 29 cm
38 cm tömör kisméretű tégla 1,42 16 cm 29 cm
25 cm-es gázszilikát blokk 0,95 13 cm 23 cm
29-es salakbeton blokk 1,24 14 cm 24 cm
30 cm-es házgyári panel 1,43 15 cm 25 cm
60 cm vályog fal 0,7 12 cm 22 cm
50 cm terméskő fal 1,65 15 cm 25 cm
30 cm szigeteletlen kavicsbeton (pl. pincefal) 2,2 16 cm 26 cm
30 cm pórusbeton (Ytong) 0,44 9 cm 18 cm
37,5 cm pórusbeton (Ytong) 0,37 7 cm 16 cm
30 cm vázkerámia (tégla) falazóblokk (régebbi típusok 90-es, 2000-es évek) 0,7 12 cm 22 cm
30 cm vázkerámia falazóblokk (a jelenleg kapható alaptípusok) 0,58 10 cm 20 cm
38 cm vázkerámia falazóblokk (a jelenleg kapható alaptípusok) 0,46 9 cm 19 cm
30 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 30 Profi) 0,29 4 cm 12 cm
38 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 38 Profi) 0,26 2 cm 10 cm
44 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 44 Profi) 0,23 0 cm 10 cm

A számítás λ=0,04 W/mK hővezetési tényezőjű hőszigetelő anyaggal készült, a legtöbb expandált polisztirol és kőzetgyapot anyag hővezetési tényezője e körül mozog. A hővezetési tényező jele lambda (λ), mértékegysége Watt per méterszer Kelvin. Ha például a grafitos polisztirollal dolgozunk aminek 20-25%-kal jobban hőszigetelő képessége, a vastagság arányosan csökkenthető.

Egy példa: egy B-30 téglából készült fal, amely eredetileg U=1,46 W/m²K. Ha erre a falra 15 centiméter polisztirol hőszigetelést teszünk, az U érték 0,24 W/m²K-re csökken, ami 84%-os energiamegtakarítást jelent a falon át távozó hőveszteségben. Természetesen bármilyen vastagsággal szigetelhetünk, ami ettől nagyobb, a passzívházak falra vonatkozó követelményét 25 cm szigeteléssel éri el ugyanez a szerkezet.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.

Összes termék